Αυτό- ρύθμιση

H «Νήσος του Ράιλ» είναι μία περιοχή του εγκεφάλου μας η οποία βρίσκεται στους κροταφικούς λοβούς και των δύο ημισφαιρίων. Αυτή η περιοχή είναι που συντονίζει την ομοιόσταση.

Κάθε όργανο, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου είναι συνδεδεμένο με την ομοιόσταση. Ομοιόσταση είναι η ικανότητα ενός οργανισμού να αυτορρυθμίζεται προσαρμόζοντας τις φυσιολογικές διεργασίες του με σκοπό να διατηρηθεί η εσωτερική ισορροπία.

Για παράδειγμα, όταν ζεσταινόμαστε πολύ έχουμε την ικανότητα, διαμέσου αυτής της αυτορύθμισης, να ιδρώνουμε.Πολλές φορές όμως η αυτό- ρυθμιστική απάντηση δεν είναι η ιδανική για το πρόβλημα. Παραδείγματος χάριν, η φλεγμονή είναι μία απόπειρα του σώματος για να βοηθήσει στην επούλωση - στην περίπτωση όμως αλλεργιών ή θυλακίτιδας μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα ενάντια στο ίδιο το πρόβλημα.

Το σώμα μας, λοιπόν, έχει ένα πανίσχυρο μηχανισμό αυτό- ρύθμισης ο οποίος μας βοηθάει προσαρμόζοντας μας σε καινούριες καταστάσεις και προκλήσεις. Ακόμη και αν δεν επιλέγει πάντα την καλύτερη λύση για την εκάστοτε κατάσταση, ο εγκέφαλός μας έχει την απίστευτη ικανότητα να μαθαίνει από την εμπειρία.

Σε αυτή την περίπτωση, η Νευροανάδραση παρέχει στον εγκέφαλο  μία εμπειρία (κάθε φορά- και από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο) για το πώς μπορεί να λειτουργήσει και να αυτορρυθμιστεί καλύτερα. Δεδομένου ότι το σώμα μπορεί να κάνει την επιλογή κρατάει πάντα εκείνη την επιλογή που βοηθάει στη διατήρηση της καλύτερης ισορροπίας της ομοιόστασης.